Bez noża się nie obędzie!
A w zasadzie noży. Bo potrzebny jest ich zestaw. W każdej szanującej się kuchni powinien znaleźć się tzw. nóż szefa kuchni, nóż do pieczywa i nóż do warzyw. Koniecznie muszą one być wykonane z wysokiej klasy stali nierdzewnej. Dzięki temu zyskasz pewność, że będą one służyć Ci przez długi czas.
Deska – żebyś miał na czym kroić
Skoro masz już czym kroić i pewnie masz co, ważne, żebyś też miał na czym. Dobra deska do krojenia nie tylko ułatwia szybkie rozdrabnianie składników spożywczych i chroni meble przed zniszczeniem, ale też świetnie wygląda. Może być wykonana z drewna lub materiałów sztucznych. Warto mieć przynajmniej dwie deski – jedną do mięsa i drugą do pozostałych pokarmów.
Tarka – dla tych, którzy lubią rozdrabniać
Czasami nóż nie wystarczy, żeby odpowiednio rozdrobnić składniki niezbędne do przygotowania pysznego posiłku. Niekiedy w ruch musi pójść tarka – choćby wtedy, gdy musisz zetrzeć marchew do surówki albo ser do spaghetti. Tarka powinna mieć różnej wielkości oczka dostosowane do odmiennych okoliczności kulinarnych.
Młynek – dla tych, którzy kochają aromatyczne przyprawy!
Choć można poradzić sobie w kuchni bez tego akcesorium, młynek do mielenia pieprzu i soli przyda się każdemu, kto docenia magię świeżych przypraw. Warto oczywiście zaopatrzyć się w wariant pozwalający regulować grubość mielenia i wykonany z najwyższej jakości materiału – szczególnie dobrym wyborem okazuje się ceramika.
Blendery – dla kochających mieszać
Blender pozwala przygotować zdrowe i pożywne smoothie, zupę krem, sos, a nawet skruszyć lód czy ubić pianę. Dlatego właśnie warto mieć go w swojej kuchni. Naprawdę pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu i sił!
Robot kuchenny – uniwersalny pomocnik kuchenny
Robot kuchenny to krewniak blendera, który odznacza się podobną wszechstronnością w kuchennym rzemiośle. Wykorzystuje się go do wyrabiania ciasta, a niekiedy i mielenia składników i wielu innych czynności. Zakres zadań, które można mu przydzielić, definiuje liczba dodatkowych akcesoriów.
Łopatki i chochle – do zadań specjalnych
Nadają się idealnie do mieszania i nakładania potraw. Zawsze warto mieć w zanadrzu kilka ich rodzajów. Najlepszym wyborem są akcesoria wykonane z drewna lub silikonu, ponieważ są one bezpieczne dla powłoki patelni i garnków.
Honorowe wyróżnienia
Wypisaliśmy najważniejsze akcesoria, które powinien posiadać każdy szef kuchni. Ale możemy wymienić jeszcze kilka innych kategorii. To różnego rodzaju wagi, praski, otwieracze i pojemniki pozwalające zachować w kuchni porządek i przechowywać artykuły spożywcze przez dłuższy czas. Bardzo przydatny jest też dzbanek na wodę z filtrem, który ma w swojej ofercie np. firma Brita. Warto więc pomyśleć także o nim!
Odpowiednie wyposażenie pozwoli każdemu rozwinąć się w kuchni, a przy tym czerpać maksimum satysfakcji z każdego gotowania. A czy Ty zdobyłeś już wszystko z naszej listy?
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.