Podczas przygotowania ciasta chlebowego każdy miał swoje zadanie do wykonania: sypanie mąki, płatków owsianych, drożdży, soli i cukru, mieszanie składników, dodanie pestek dyni i słonecznika, formowanie kształtu.
Wyrobione ciasto mali kucharze ułożyli w formach, odczekali chwilę, potrzebną do wyrośnięcia i umieścili formę w piekarniku. Wkrótce w całym przedszkolu unosił się wspaniały zapach pieczonego chleba. Świeży, chrupiący chleb smakował wszystkim tak bardzo, że dzieci prosiły o dokładki.
- Chleb samodzielnie wykonany smakował najlepiej! Szkoda że nie można kupić takiego w sklepie! - oceniły maluchy.
- Mamy nadzieję, że talenty kulinarne naszych przedszkolaków zaowocują podczas przygotowywania posiłków wspólnie z rodzicami w ich domach - podkreślają przedszkolanki.
Zajęcia związane były z realizacją projektu Międzynarodowego Projektu Edukacyjnego "Piękna nasza Polska cała". W ramach projektu dzieci wzięły udział w warsztatach kulinarnych "Być dobrym jak chleb".
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.