Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” to ogólnopolskie wydarzenie, które ma na celu pielęgnować lokalną kulturę i tradycję. Wielki finał odbędzie się 25 września na błoniach Stadionu Narodowego. Najpierw jednak uczestnicy konkursu spotykają się kolejno w każdym z województw. Finalistów Województwa Lubelskiego wybrano w sobotę 7 sierpnia na Rynku Wielkim w Zamościu.
Laureaci konkursu kulinarnego Festiwal KGW "Polska od kuchni" Województwo Lubelskie
I wyróżnienie - tort fasolowy
KGW w Łykoszynie
II wyróżnienie - Pieremiacze
KGW Koło Aktywnych Kobiet
III wyróżnienie - pasztet z fasoli KGW Nabrożanki
III miejsce (1000 zł) zupa ziołowo-pokrzywowa
KGW "Jagielonki" w Horodle
II miejsce (2000 zł) - forszmak lubelski z kurdybankiem
KGW w Ćmiłowie
I miejsce (3000 zł) - karp pieczony nadziewany farszem z grzybami
KGW "Podlasianki" z Jedlanki
Nagroda Publiczności - zupa pejzanka (paysanka)
KGW w Kozłówce
Sukces w kategorii artystycznej
3000 zł i udział w Wielkim Finale mają zapewniony artystki z KGW w Niemcach jako laureatki I miejsca - autorki ocenionych wysoko przez Jury obrazów malowanych wełną,
- Jury było absolutnie urzeczone tą twórczością - komentował prowadzący galę finałową w Zamościu Jakub Steuermark podczas dekoracji pań na scenie.
Komentarze (0)