Pierwsze zgłoszenie: Opolski Uniwersytet Trzeciego Wieku w stylu EKO

wiadomosci W naszym Konkursie „Eko Senior” zgłosili się jako pierwsi. Bo Uniwersytet Trzeciego Wieku w Opolu Lubelskim nie od dziś podejmuje tematy i działania związane z popularyzacją szeroko pojętego ekologicznego stylu życia.

red.

Opublikowano: 13 października 2020 09:31 | Aktualizacja: 13 października 2020 10:03

W minionym tygodniu ogłosiliśmy Konkurs  dla aktywnych grup seniorskich 60+ pt.: „ Eko Senior”

Wiemy, że spotkał się z bardzo ciepłym przyjęciem i chęcią uczestnictwa. Jako pierwsi zgłosili się Seniorzy z Opola Lubelskiego. Czekamy na kolejne zgłoszenia ekologicznych działań. W każdym wydaniu tygodników i na portalach internetowych drukujemy kartę zgłoszeniową. Do niej prosimy tylko dołączyć opis, realizację działań, zdjęcia i zgłosić swój udział drogą mailową pod adres: [email protected], lub bezpośrednio do redakcji.

 

 

Wspólnota na łamach czterech tygodników: Wspólnota Puławska, Wspólnota Opolska, Wspólnota Lubartowska i Wspólnota Łęczyńska a także portali internetowych www: pulawy.24wspolnota.pl, opole.24wspolnota.pl, lubartow.24wspolnota.pl, tubalecznej w każdym tygodniu będzie relacjonować przebieg projektu, prezentować jej uczestników i ich zadania konkursowe.

 

 

    Warto dodać, że Patronat nad projektem „Eko Senior”objęła Grupa Azoty Zakłady Azotowe"Puławy" S.A.   

 

 

 Uniwersytet Trzeciego Wieku w Opolu Lubelskim nie od dziś podejmuje działania związane z ekologicznym stylem życia. Oto ich prezentacja.

   Staramy się iść z duchem czasu, bo jak wiadomo wszystko, co jest związane z eko jest teraz bardzo  modne i cieszy się dużą      popularnością. I to nie tylko wśród młodych ludzi, ale również wśród seniorów, którzy chyba najlepiej doświadczyli w swoim życiu, że to, co naturalne, jest najlepsze dla naszego zdrowia– mówi Halina Złotucha, kierownik Uniwersytetu Trzeciego Wieku, który działa w  Opolu Lubelskim już od 13 lat.

 

 

Od samego początku istnienia Uniwersytet stawiał na zdrowy, ekologiczny tryb życia. I promowaniem takiego stylu zajmuje się na co dzień.

 

 

Działania te prowadzimy w formie wykładów poświęconych promocji zdrowia, zajęć sprawnościowych wzmacniających kondycję fizyczną (nordic walking, basen, ćwiczenia przy muzyce, fitness w tańcu), wyjazdów turystyczno-krajoznawczych, warsztatów kulinarnych, jak również wspólnych wyjazdów na badania profilaktyczne do Lublina – wylicza.

 

 

Czego uczą się seniorzy? Poznają m.in. diety, właściwości zdrowotne wody i ścieżki prowadzące do zdrowia. Uczą się również o szkodliwości spalania śmieci w piecach domowych oraz korzyści, jakie daje zainstalowana w domu czujka gazu i czadu, czy też łapana deszczówka do podlewania ogródków. Zgłębiają także tajniki ekologicznych upraw warzyw, kwiatów i ziół. A wiedzę czerpią od fachowców – lekarzy, strażaków, urzędników czy ornitologów.

 

 

Bo seniorów interesuje wszystko. Chronione ptaki żyjące na terenie powiatu opolskiego też. Chętnie korzystają też z wszelkich badań profilaktycznych, którymi koordynuje pani Jadwiga Adamczyk.

Jak podkreślają władze Uniwersytetu, w odniesieniu do seniorów szczególnego znaczenia nabiera zdrowe odżywianie. Stąd też pomysł na cykl zajęć kulinarnych „Wiem, co jem”. Ostatnie odbyły się wczoraj (12 października). Złoty Zakątek zamienił się w wielką kuchnię, gdzie pod okiem najlepszej kucharki w mieście, seniorzy pichcą dawne potrawy oparte na naturalnych składnikach. Był już chleb na zakwasie i pierogi z soczewicy. W poniedziałek seniorki gotowały zupę z dyni i piekły chlebek z rozmarynem.

 

 

W pogoni za tym, co swojskie i naturalne, słuchacze UTW zaszywają się w różne zakątki województwa i kraju. Ostatni taki wypad zorganizowali w Góry Świętokrzyskie. Zawitali do związanej ze Stefanem Żeromskim wsi Ciekoty i Dąbrowy, gdzie bardzo aktywnie działa Koło Gospodyń Wiejskich. Pod okiem tamtejszych gospodyń uczyły się piec chleb i ciasto marchwiowe oraz gotować prażochę.

 

 

- Było wspólne biesiadowanie, śpiewanie i wymiana przepisów kulinarnych. A po powrocie, kolejne zajęcia w Złotym Zakątku poświęcone były gotowaniu prażochy. Teraz planujemy rewizytę – zdradzają.

 

 

Niestety w tym roku pandemia pokrzyżowała ambitne plany UTW w Opolu Lubelskim. Słuchacze od marca nie spotykali się na zajęciach. Do aktywności wracają dopiero teraz.

- Jeśli sytuacja epidemiologiczna pozwoli to jesienią bieżącego roku zorganizujemy eko-piknik. Nasi słuchacze zgłaszają zapotrzebowanie na kontynuowanie tej tematyki, ze zwróceniem uwagi na zmiany klimatyczne w świecie i modyfikowaną genetycznie żywność – zapowiada pani Halina.

 

 

Nazwa grupy: Uniwersytet Trzeciego Wieku w Opolu Lubelskim

Uczestnicy konkursu: Anna Czopek, Jadwga Adamczyk, Teresa Kucharczyk, Zofia Piłat, Marta Sojka, Halina Złotucha.

Nazwa wydarzenia: Seniorzy „Bądźmy Eko”

 

 

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.