Tegoroczna impreza odbyła się w sobotę 30 września.
Punktualnie o godzinie dziesiątej główny koordynator przedsięwzięcia dyrektor szkoły Alina Krupa oraz prowadząca imprezę Kamilia Smolińska powitały wszystkich przybyłych na to plenerowe spotkanie. Po uroczystym otwarciu i powitaniu rozpoczęła się degustacja potraw z ziemniaków. Na suto zastawionych stołach znalazły się dania, które nie tylko wyśmienicie smakowały, ale również cieszyły wzrok i zaskakiwały pomysłowością przygotowania. Były to między innymi: sałatki, pierogi, rolady, klopsiki, ciasta i całe mnóstwo innych, pysznych propozycji kulinarnych, które szybko przyciągnęły tłum degustatorów i miłośników ziemniaczanego smaku.
Prawdziwym rarytasem obchodów były pieczone kiełbaski z grilla bądź ogniska.
Wychodząc z przekonania, że do udanej imprezy potrzeba jeszcze czegoś więcej, niż tylko jedzenia, przygotowano również występy artystyczne, konkurencje sportowe oraz zabawy na dmuchanym placu zabaw. Ogromnym powodzeniem cieszyły się sesje fotograficzne w fotobudce.