reklama

Gastronomia odmrożona

Opublikowano:
Autor:

Gastronomia odmrożona - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaJuż nie tylko na wynos, ale także w restauracji będziemy mogli zjeść produkty kupione w lokalach gastronomicznych.

Fryzjerzy i kosmetyczki to nie jedyni przedsiębiorcy, którzy od najbliższego poniedziałku, 18 maja, będą mogli wznowić swoją działalność. Ponownie otwarte będą mogły być restauracje, kawiarnie, bary, a także punkty gastronomiczne w centrach handlowych (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej).

- Częściowo otwieramy również lokale gastronomiczne, restauracje, bary, kawiarnie, ale też z utrzymaniem tego reżimu. Zachęcamy do otwierania ogródków tam, gdzie się da - powiedział na środowej konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki.
Gość będzie mógł zjeść posiłek zarówno w sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.
"Pełne otwarcie branży gastronomicznej musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze, i klientom. Zasady te zostały określone podczas konsultacji z przedstawicielami poszczególnych branż" - informuje oficjalna strona internetowa Rządu RP.
 
Zalecenia dla lokali gastronomicznych:
- limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 mkw.);

- dezynfekcja stolika po każdym kliencie;

- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;

- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;

- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE