Fryzjerzy i kosmetyczki to nie jedyni przedsiębiorcy, którzy od najbliższego poniedziałku, 18 maja, będą mogli wznowić swoją działalność. Ponownie otwarte będą mogły być restauracje, kawiarnie, bary, a także punkty gastronomiczne w centrach handlowych (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej).
- Częściowo otwieramy również lokale gastronomiczne, restauracje, bary, kawiarnie, ale też z utrzymaniem tego reżimu. Zachęcamy do otwierania ogródków tam, gdzie się da - powiedział na środowej konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki.
Gość będzie mógł zjeść posiłek zarówno w sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.
"Pełne otwarcie branży gastronomicznej musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze, i klientom. Zasady te zostały określone podczas konsultacji z przedstawicielami poszczególnych branż" - informuje oficjalna strona internetowa Rządu RP.
Zalecenia dla lokali gastronomicznych:
- limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 mkw.);
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.