Jak dożynki to i stoiska z lokalnymi potrawami. A te przygotowują, ci którzy lubią nie tylko gotować ale i piec. Dania - jak zapewniają ich wkonawcy - przygotowywane są tylko ze sprawdzonych produktów. Na Święcie Plonów w Kamionce prezentowało się kilkanaście stoiski z różnymi potrawami. Koła Gospodyń Wiejskich coraz częściej wspierają mężczyźni, mało tego, mimo swojej nazwy często zakładają je panowie. Takie KGW pod nazwą "Same Chłopy" istnieje np. w Kamionce.
Potraw jakich można było zasmakować na dożynkach było mnóstwo. Nie sposób tu wszystkie wymienić. Wśród tych najbardziej popularnych znalazły się różnego rodzaju pierogi, pyzy z mięsem, gulasz, paszteciki, chleb ze smalcem i ogórkiem, smażony karp. Nie zabrakło też dań grillowanych i różnego rodzaju zup jak. np. dyniowa, barszcz, borowikowa.
Ze słodkich potraw można było kupić różnego rodzaju wypieki, naleśniki, roladki, ciasteczka, pierniki zdobione różnymi wzorkami, oponki i bułeczki drożdżowe, kolorowe galaretki. A do picia lemoniady, soki owocowe, kawa i herbata.
Oprócz stoisk gastronomicznych znalazły się także stoiska z rękodziełem i zabawkami.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.