19 września, w niedzielne popołudnie sala widowiskowa Kockiego domu kultury zgromadziła mieszkańców Kocka, na których czekała nie lada gratka. W ramach Europejskich Dni Dziedzictwa mieli oni okazję wziąć udział w wydarzeniu "Przepisy księżnej Anny Jabłonowskiej" i spróbować, jak smakowała kuchnia księżnej Anny Jabłonowskiej.
"O potrzebach dla dworu i kuchni służących..."
Od lat wydarzeniom organizowanym w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa w naszym kraju przyświeca hasło na dany rok. W tym roku brzmi ono: "Smaki dziedzictwa", a po raz pierwszy uczestniczył w tym wydarzeniu właśnie Kock. Mało kto wie, że właścicielka Kocka, księżna Anna Jabłonowska, w I tomie swoich "Ustaw..." zamieściła także przepisy kulinarne.
PRZECZYTAJ TAKŻE ARTYKUŁ Kierowca busa pasażerskiego miał 1,2 promila. Wiózł 12 osób
Znalazły się tam takie rozdziały jak na przykład "O nabiale co do mleka", "O robocie serów", "O potrzebach dla dworu i kuchni służących..." czy "Sposób robienia ciast".
Z odtworzeniem XVIII-wiecznych przepisów właścicielki Kocka zmierzyły się członkinie Koła Gospodyń Wiejskich "Malwianki" z Kocka.
Zaserwowały między innymi kiełbasę bonońską, kiszony koper, kołacze i babkę z 40 żółtek.
(...)
Więcej na ten temat przeczytasz w papierowym lub elektronicznym (TUTAJ) wydaniu Wspólnoty.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.